Mijn verhaal

Ik ben 6 jaar geleden begonnen aan een opleiding Bakkerij aan Ter Groene Poorte. Ik ben in het 2de jaar ingestroomd en heb in dat jaar de keuze moeten maken voor bakkerij, slagerij of hotel. Voor mij was de keuze niet moeilijk, bakker… Een eigen bakkerij, dat was toen al mijn droom en nu nog altijd. In deze 4 jarige bakkerijopleiding heb ik les gehad van verschillende leerkrachten, en heel veel verschillende technieken gezien. Doordat ik een goede basis had heb ik in het 4de jaar 2 weken stage gelopen in bakkerij Schot in Terneuzen, een prachtige, leerrijke ervaring! Uiteindelijk was mijn bakkerijopleiding bijna afgelopen, maar moest ik nog een stageplaats zoeken, wat zowel in het binnenland als in het buitenland mocht zijn. Frans spreken was al vanaf de eerste dag dat ik studeerde in België een ramp. Waarom zou ik dan geen stage lopen in Frankrijk om mijn taal te verbeteren? Zodoende heb ik vorig jaar in mei en juni een zeer leerrijke stage gelopen bij patisserie Les Enfants Gatés in Parijs. Zowel de Franse patisserie, als de Franse taal lukte daarna vlekkeloos, wat zeer positief is voor mijn opleiding die ik nu gekozen heb na mijn bakkerijopleiding.

Ik heb tijdens deze bakkerij opleiding op veel verschillende plaatsen gewerkt, veel gezien en veel geleerd. Daarom dat ik ook de keuze heb gemaakt om mijn specialisatie jaar (1 jarige opleiding om een extra diploma te behalen) niet te spenderen aan bakkerij of patisserie. Dit kan ik later nog genoeg zien wanneer ik zal werken in de patissiers in de buurt. Mijn gedachten stonden eerder gericht op ‘drankenkunde’. Mijn visie naar later zei dat een Bakkerij met wijnafdeling een nieuw concept kon zijn op de markt. Wijnstudies kun je natuurlijk genoeg volgen in Nederland of België, maar een specialisatiejaar bakkerij wilde ik niet en ik was nog maar 17 jaar. Waarom dan niet gewoon de keuze Drankenkunde, een volledig jaar les krijgen over wijn (20 lesuren in de week), bier, koffie, thee en frisdrank dat ik volledig weet waar ik over praat als mijn visie werkelijkheid wordt.

Nu zijn we Maart, inmiddels hebben we al tal van lessen gehad over wijn. We kennen de landen Chili, Noord-Amerika en alle Europese wijnlanden van basisregio’s tot de bekendste appellaties waar de top wijnen vandaan komen. We hebben al Bordeaux en Loire bezocht, waar we 11 domeinen op 5 dagen tijd hebben bekeken. We zijn naar Chili geweest waar we 2 weken hebben gehad om een 11 tal chique top domeinen te gaan bezichtigen met allemaal hun eigen typische wijnen door de verschillende klimaten. Ook zijn we de Moezel in Duitsland gaan bekijken waar we 3 bekende domeinen zijn gaan bezoeken. Al deze studiereizen zijn zeer leerrijk en prachtige herinneringen die de theorie verduidelijken.

Begin Februari heb ik mee gedaan aan een wijn wedstrijd waarvoor ik geselecteerd was uit onze klas. Hier hebben ik en een medestudent het moeten opnemen tegen 12 andere hotelscholen. Hier hebben we een mooie 3de plaats kunnen pakken.

Bakkerij bleef toch een droom en daar heb ik nu werk van gemaakt.

Bestel en geniet van mijn verse producten!